تفاوت چرم طبیعی و جیر
چرم یکی از قدیمی ترین محصولات تولید شده توسط بشر می باشد که از همان ابتدا برای ساخت لباس، لوازم خانگی، لوازم رزمی و … مورد استفاده قرار می گرفت. ولی با انقلاب صنعتی و پیشرفت دانش و تکنولوژی، صنعت چرم نیز دستخوش تغییرات بسیاری شد. به طوری که امروزه این محصول در انواع مدل های مختلف از جمله جیر، نوبوک، اشبالت و … به تولید می رسد. در ادامه این مقاله به بررسی تفاوت های انواع چرم موجود در بازار خصوصا چرم طبیعی با جیر پرداخته می شود.
جیر چیست ؟
همانطور که در بخش قبلی به آن اشاره شد، جیر نیز یکی از انواع چرم تولید شده می باشد که به دلیل ظاهر منحصر به فردی که دارد، استفاده از آن در سال های اخیر روز به روز در حال افزایش بوده است.
این محصول از لایه های میانی پوست حیوانات که سرشار از کلاژن هستند ساخته می شود، به همین دلیل بسیار نرم و انعطاف پذیر می باشد. البته باید توجه داشت که این نوع چرم در مقایسه با سایر چرم های دانه کامل مقاومت کمتری دارد.
لایه های بیرونی پوست جانوران، به دلیل آن که از آن ها در برابر عوامل بیرونی همانند سرما، نور آفتاب و … حفاظت می کنند، بسیار مقاوم می باشند به همین دلیل از آن ها برای تولید چرم استفاده می شود. ولی لایه های درونی به دلیل آن که از مواد آلی تشکیل شده و مقدار زیادی چربی در آن ها وجود دارد، منعطف تر و نرم تر می باشند، از همین رو برای تولید جیر مناسب می باشند.
اساسی ترین تفاوت های چرم و جیر
چرم و جیر هر دو از دباغی پوست حیوانات ساخته می شوند، با این تفاوت که جیر از لایه های درونی پوست آن ها و چرم از سایر قسمت های پوست جانوران به تولید می رسند. از همین رو تفاوت اندکی در ظاهر و ساختار آن ها وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم.
- اساسی ترین تفاوت جیر با سایر چرم ها، تفاوت در ظاهر آن می باشد. این نوع چرم که معمولا از پوست بز و گوساله تهیه می شود، دارای سطحی مخملی می باشد. به عبارتی دیگر سطح جیر برخلاف سایر چرم ها دارای پرز می باشد.
- چربی و مواد آلی موجود در ساختار این محصول، باعث شده است تا تراکم الیاف آن بیشتر از چرم باشد. از همین رو جیر نرم تر و انعطاف پذیر تر از چرم نیز می باشد.
- معمولا از چرم گاوی برای تولید کیف، کفش و کمربند استفاده می شود ولی از جیر اغلب برای دوخت لباس استفاده می کنند.
- چرم جیر در دسته دباغی های آلدئیدی قرار می گیرد و چرم آن با جذب رطوبت بالایی تولید می شود.
- غالبا جیر بسیار نازک تر از چرم می باشد و به طبع دوام و مقاومت آن نیز از چرم کمتر است.
کاربرد های این چرم در صنعت
بیشترین موارد استفاده از چرم جیر طبیعی، در صنعت لباس می باشد. از این چرم برای تولید انواع پالتو، کت، دستکش، کلاه و … استفاده می شود. ولی کاربرد این چرم فقط به این صنعت محدود نمی شود و می توان از آن برای تولید انواع کفش و بوت زنانه و مردانه نیز استفاده کرد.